Wespen

 Wespen

wespen

Er zijn ongeveer 50.000 verschillende soorten wespen. De meest bekende soorten zijn: de graafwesp, de hoornaar, de limonadewesp, de houtwesp, de spinnendoder en de bladwesp. In Nederland komen veel wespen voor. Vooral in de zomer komen ze af op omgevingen waarin mensen actief zijn of waarin sporen van mensen te vinden zijn. Zoet Wespen worden aangetrokken door de geur van zoete stoffen. In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. Het steken van een wesp Als wespen zich bedreigd voelen kunnen ze pijnlijke steken veroorzaken. Wespen hebben  een angel zonder weerhaken. Daarom kan één enkele wesp tot 10 keer steken en een bij maar één keer ( bijen hebben wel een weerhaak aan hun angel). Bij een dergelijke steek spuit een wesp kleine hoeveelheden gif in bij zijn slachtoffer. Dit gif bevat lokstoffen waardoor andere wespen, die eventueel in de buurt zijn, aangetrokken kunnen worden. Een wespensteek is erg onaangenaam en veroorzaakt bij de mens direct een rode, jeukende zwelling op de plaats van de steek. Wanneer een wesp in de neus, mond, tong of hals steekt, dan kan de reactie heftig zijn en kan een zwelling het ademhalen bemoeilijken. Wespen zijn agressiever dan bijen en kunnen zomaar steken. Wespen steken vooral in de herfst als er minder voedsel voor ze is.

Veel nesten

We verwachten deze zomer extreem veel wespennesten aan te treffen. De oorzaak hiervan is de zachte winters van de afgelopen jaren. Wanneer de winter aanbreekt, sterft de nestbevolking. Alleen de jonge koninginnen overwinteren op beschutte plaatsen. In het voorjaar beginnen zij ieder afzonderlijk hun nest te bouwen. Door de zachte winters overleven meer koninginnen de winter en maken hun nieuw nest op beschutte plaatsen zoals zolders, achter spouwmuren, vlieringen, onder dakpannen, in holle bomen, oude muizengaten, in machines, naden en kieren en soms in keukens. Deze nesten worden slechts één jaar bewoond.

Nest niet afsluiten

wespen

Een belangrijk advies is om, wanneer u een wespennest ontdekt, nooit de uitgang(en) van dat nest  af te sluiten. De wespen zoeken dan een andere uitgang en dat kan best binnenshuis zijn. Om van de overlast van wespen (of ander vliegende insecten) af te komen of te verwijderen, is het  inschakelen van een deskundige in het bestrijden van ongedierte aan te raden. De behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een wespennest kan bespoten worden. Dit dient bij voorkeur in de  avondschemering te gebeuren. Alle wespen bevinden zich dan in het nest. Een andere methode is het bespuiten van nestingangen met een poeder. Deze toepassing kan overdag plaatsvinden. Voordeel van deze methode is dat de in- en uitvliegende wespen  met het poeder in aanraking komen en, wanneer zij het nest betreden, met dit poeder de koningin en de larven doden.

Kosten

Een wespennest verwijderen of bestrijden kost 65,- euro* incl. btw en gaat snel en veilig en meestal binnen 24 uur.

Veel mensen denken dat het extra veel moet kosten om een wespennest door een
bestrijder op een veilige manier te laten weghalen. Dit is niet waar. Kijk daarbij ook eens
naar de omstandigheden en moeite die het kost om zelf aan de slag te gaan. Een
wespennest verwijderen mag absoluut niet worden onderschat. Neem daarom vandaag nog contact met ons op om het wespennest weg te laten halen!

* Dit bedrag geldt alleen tot een hoogte van 4 meter daar boven wordt een toeslag in rekening gebracht.

De graafwesp

Graafwespen zijn alleen levende wespen met een relatief brede kop. Graaf wespen zijn net als veel andere wespen geel-zwart van kleur. Het lijfje van de graafwesp bestaat uit gele en zwarte ringen, waarbij de zwarte vaak overheersen. Omdat graaf wespen en limonade wespen op elkaar lijken, worden ze vaak door elkaar gehaald. Graaf wespen leven echter op zichzelf (solitair), in tegenstelling tot limonade wespen. De meeste soorten nestelen in de grond in zelf gegraven holletjes. Ze komen echter wel in grote groepen bij elkaar om te nestelen. De graafwesp maakt zijn nesten in zandgrond of in holle stengels, Enkele soorten nestelen in geknakte braamstengels. De graafwesp vult het nest met dode insecten. De eieren worden erbij gelegd en de wespen larven moeten leven van het opgeslagen voedsel totdat ze verpoppen.

De hoornaar Vespa crabro

Hoornaars zijn geel-zwart met bruin. De koningin van deze grootste inheemse wespen soort kan 3,5 cm lang worden, de werksters worden slechts 2-2,5 cm lang. Hun lichaam bestaat uit twee segmenten die duidelijk te onderscheiden zijn. Het gedeelte tussen het eerste en twee segment is sterk ingesnoerd en daardoor heel smal. Hier komt ook het begrip ‘wespentaille’ vandaan. Het achterste gedeelte van de kop en het eerste segment zijn roodbruin tot donkerbruin van kleur, terwijl het tweede segment (het achterlijfje) de opvallende zwart-gele tekening heeft die kenmerkend is voor wespen. Een hoornaar heeft twee grote, langwerpige facetogen en bovenop zijn kop nog drie bij-ogen. Zodra de eerste nachtvorst invalt, sterven de hoornaars in het nest. Alleen de jonge koninginnen overleven. Hoornaars bouwen hun nesten het liefst in holle bomen, evenals in vogelnestkastjes, op zolder en in houten schuren, bovengronds en op niet-vochtige plaatsen. Deze wespensoort is zowel overdag als ’s nachts actief. Naarmate de temperatuur toeneemt, worden de wespen actiever. Ze leven vooral van de jacht en jagen op insecten. Vooral op vliegen, soms ook op honingbijen, rupsen en spinnen. Deze dieren worden doodgestoken en leeggezogen.  Hoornaars likken ook graag boomsappen op en eten van zoete vruchten. Deze dieren vliegen van april tot in november rond.

De limonadewesp

Limonadewespen zijn te onderscheiden in de gewone wesp en de Duitse wesp. Ze vallen op door de gele en zwarte dwarsstrepen op hun achterlijf. De werksters van de limonadewesp zijn 1 tot 1,5 cm lang, de koningin is iets groter en forser. De limonadewesp is de bekendste wesp. Limonade wespen hebben, evenals de hoornaar, een wespentaille, hoewel deze niet zo sterk opvalt als bij de hoornaar. Ze leven in groepen in een wespennest. In dit nest zijn de werksters, de onvruchtbare vrouwtjes actief. Alleen de koningin legt eitjes. Limonade wespen leven van eiwithoudend en suikerhoudend voedsel en komen daarom in de warme periodes vaak af op zoet ruikende producten. Vandaar ook hun naam ‘limonadewesp’. Dit zijn dan ook de wespen die het meeste bestreden worden.

De houtwesp

Houtwespen behoren wel tot de wespenfamilie maar zien er anders uit. Hoewel hun lichaam ook gele en zwarte strepen bevat, zijn ze anders gebouwd waardoor ze duidelijk verschillen van andere wespen soorten. De houtwesp wordt onderscheiden in de gewone houtwesp en grote houtwesp. De eerste soort wordt tussen 12 en 32 mm lang (de kop is zwart blauw), de tweede tussen 18 en 38 mm. De kop van larf is naar beneden gericht, geheel witachtig van kleur. bij vrouwtje van de grote houtwesp is de buik geel met een zwarte brede band. Het vrouwtje van de gewone houtwesp heeft op de buik een rood/gele band, lichaam zwart/blauw en de poten zijn gedeeltelijk rood/geel. Houtwespen leven in boomrijke gebieden en leggen eitjes in het hout van dennen of sparren, in bomen of liggende stammen die in slechte staat zijn. De boomstammen zijn bij voorkeur een gang van 33 tot 40 mm in de lengte, gevuld met boormeel. Hier vindt ook de verpopping plaats. Wanneer ze tenslotte volledig ontpopt zijn, vliegen ze uit de boomstammen (de uitvliegopening is rond 6 tot 10 mm). Hun werkwijze is daardoor in zekere zin vergelijkbaar met die van de houtworm (de larven eten van het hout). De vliegperiode is van juni tot september.

Wilt u meer weten over wespen bezoek onze andere site

Wespennesten verwijderen of ongediertebestrijding doen wij in Hoogland – Achterveld – Amersfoort – Ankeveen – Austerlitz – Baarn – Barneveld – Bilthoven – Blaricum – Bosch en Duin – Bunschoten – Bussum – De Bilt – De Glind – Den Dolder – Eemdijk – Eemnes – Groenekan – Hilversum – Hoevelaken – Hooglanderveen – Huis Ter Heide – Huizen – Kootwijk – Lage Vuursche – Laren – Leusden – Maartensdijk – Naarden – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Soest – Spakenburg – Stoutenburg – Stroe -Terschuur – Voorthuizen – Woudenberg – Zeist – Zwartebroek en de gehele regio Eemland en het Gooi

    Naam*

    Email*

    Telefoon nummer*

    Adres*

    Postcode*

    Woonplaats*

     

    Onderwerp*

    Bericht

     

    * Verplichte velden